03 July 2011

Απέτυχε το σύστημα συλλογής αποδείξεων

Εφέτος εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το σύστημα συλλογής αποδείξεων δαπανών και δήλωση αυτών στις φορολογικές μας δηλώσεις. Ένα σύστημα που επινοήθηκε για να καταπολεμηθεί η μη έκδοση αποδείξεων λιανικής πώλησης προϊόντων και προσφοράς υπηρεσιών.
Σε τελική ανάλυση, αυτό το σύστημα όχι μόνο δεν βοήθησε να ανέβουν τα έσοδα τού ελληνικού δημοσίου, αλλά το πιο πιθανό είναι να μειώθηκαν κατά περιπτώσεις.
Προσωπικά, έκανα μία μικρή έρευνα με γνωστούς και φίλους και τα συμπεράσματα ήταν ότι το κράτος μάλλον ζημιώθηκε παρά ωφελήθηκε από το σύστημα συλλογής αποδείξεων.
Σε σύνολο δεκαπέντε γνωστών και φίλων ρώτησα εάν δήλωσαν αποδείξεις και εάν ωφελήθηκαν από το σύστημα. Από τα δεκαπέντε άτομα, οι δέκα ήταν μισθωτοί ή συνταξιούχοι και οι υπόλοιποι πέντε ελεύθεροι επαγγελματίες.
Η πρώτη βασική παρατήρηση ήταν ότι τα ΕΛΤΑ έκαναν καλές δουλειές αυτή την περίοδο. Αυτό συνέβη διότι χιλιάδες ήταν οι φάκελοι με αποδείξεις που εστάλησαν από φίλο σε φίλο για να συμπληρώσουν το απαραίτητο ποσό αποδείξεων που έπρεπε να δηλώσουν ανάλογα με το εισόδημα.
Από τη μία άκρη της Ελλάδας, στην άλλη άκρη, από Κρήτη σε Μακεδονία και αντίστροφα, από Πελοπόννησο σε Θράκη, χιλιάδες φορολογούμενοι πολίτες έστειλαν τις αποδείξεις που τους περίσσευαν σε άλλους φίλους τους που τους έλειπαν κάποια ποσά.
Συμπέρασμα πρώτο, οι περισσότεροι δήλωσαν αποδείξεις που δεν ήταν δικά τους προσωπικά έξοδα.
Τώρα πάμε στο δεύτερο συμπέρασμα που μας λέει ότι το κράτος έχασε χρήμα από τα σύστημα αυτό.
Για να δοθεί κίνητρο να μαζέψουν οι φορολογούμενοι αποδείξεις, όσο μεγαλύτερο από το ελάχιστο ποσό δήλωναν, θα είχαν και μια ανάλογη έκπτωση/επιστροφής φόρου και αυτό επηρέασε βασικά τους μισθωτούς και συνταξιούχους.
Από τους δέκα που ρώτησα, οι μισοί είχαν για πρώτη φορά επιστροφή φόρου λόγω των αποδείξεων που είχαν δηλώσει. Ο μέσος όρος επιπλέον επιστροφής φόρου ήταν περί των πεντακοσίων ευρώ. Δηλαδή, το ελληνικό δημόσιο έχασε περίπου 2.500 ευρώ μόνο από τα πέντε άτομα που ρώτησα εγώ. Άραγε ποιο να είναι το ποσό στο σύνολο των φορολογούμενων που έλαβαν επιστροφές φόρων παραπάνω απ’ ό,τι συνήθιζαν να λαμβάνουν;
Τελικά το σύστημα αυτό και απέτυχε, αλλά και ζημίωσε τα ταμεία τού κράτους. Τζάμπα πήγαν οι σπουδές στα ελίτ πανεπιστήμια αυτών που μάς κυβερνούν.

ΙΩΑΚΕΙΜ ΧΑΤΖΗΤΙΜΟΘΕΑΔΗΣ

Η τοπική αυτοδιοίκηση απαγόρευσε την παράσταση "Τα κορίτσια με τα μαύρα" σε Γιαννιτσά & Έδεσσα! .

Θρησκευτικές ομάδες τής περιοχής, πίεσαν τις τοπικές αρχές με αποτέλεσμα να ακυρωθεί η συγκεκριμένη παράσταση που θα παρουσιαζόταν στο Ανοικτό Θέατρο Γιαννιτσών τη Δευτέρα 4 Ιουλιου 2011.
Οι δημιουργοί τής παραστάσεως, Αλέξανδρος Ρήγας και Δημήτρης Αποστόλου αντέδρασαν με δήλωσή τους:

ΓΙΑΤΙ και από ΠόΤΕ ένα ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΟ ΕΝΟΧΛΕΙ….;


Όταν μια πατρίδα βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου και ψάχνει γύρω της ένα χέρι να πιαστεί πριν χαθεί για πάντα… Όταν χαμένη και εκβιασμένη από τους αιώνιους φίλους της αναζητά την αλληλεγγύη, την αλήθεια της, τις καθαρές κουβέντες, την αυτοκριτική για να μαζέψει οσα κομμάτια είναι ακόμα δικά της και για να ξεφύγει έστω και πληγωμένη από τις μέρες του σκοταδιού… Όταν οι κάτοικοι αυτής της πατρίδας κλαίνε χωρίς απαραίτητα την συνδρομή των δακρυγόνων…


Όταν θα έπρεπε σημαία μας να είναι η προστασία της πληγωμένης δημοκρατίας μας και η προστασία της τήρησης του συντάγματος μας …


Όταν το σημαντικότερο που μας στέρησαν δεν είναι τα υλικά αγαθά αλλά το χαμόγελο και την αισιοδοξία μας…


Τότε …μέσα σ' αυτό το ζοφερό κλίμα προξενεί τουλάχιστον εντύπωση ότι υπάρχουν ακόμα σταγονίδια ενός μεσαιωνικού παρελθόντος που αμφισβητούν τις έννοιες της ελεύθερης έκφρασης του λόγου, της απρόσκοπτης λειτουργίας της τέχνης, που αμφισβητούν ακόμα και το Σύνταγμα που προστατεύει την διαφορετική άποψη και την ψυχαγωγική και παιδαγωγική χρησιμότητα της σάτιρας.


Η πρόσφατη ενεργεία της τοπικής αυτοδιοίκησης στις περιοχές Γιαννιτσών και Εδέσσης – συνεπικουρούμενη - όπως πληροφορηθήκαμε- από θρησκευτικούς ταγούς που μάλλον δεν θέλουν να παρουσιάζονται στα «άγια χώματα» των ενοριών τους «βλάσφημα» κείμενα… που σχολιάζουν μέσα από τον αγωγό που λέγεται ΚΩΜΩΔΙΑ τα κακώς κείμενα της εκκλησίας μας χωρίς σε καμιά περίπτωση να προσβάλουν το θρησκευτικό αίσθημα – να προβεί σε «συστάσεις» και «υποδείξεις» όσον αφορά στην μη παρουσίαση του θεατρικού έργου «Τα κορίτσια με τα μαύρα» για τον φόβο …σκανδαλισμού των πιστών , αφορμής δοθείσης αποκλειστικά και μόνο από την διαφημιστική αφίσα της παράστασης …αποτελεί σίγουρα μια έμπρακτη απόδειξη – χρήζουσα έρευνας και ειδικής προνοίας- ότι το σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας μάλλον δεν έχει φτάσει ως έντυπο και ως ουσία σ’ όλη την επικράτεια…


ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΗΓΑΣ- ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Πηγή : http://www.star.gr/civilization/98203/